Jajko jest jednym z najważniejszych symboli Wielkanocnych. Oznacza początek, życie oraz odrodzenie się przyrody. Na święta malujemy pisanki w różnobarwne wzory, czy też dzielimy się nim z rodziną podczas świątecznego śniadania.
Ale jajka są także podstawową przystawką podczas Wielkanocnych spotkań w rodzinnym gronie. Ja prezentuję przepis na jajka marynowane w zalewie buraczkowej. Cieszą nie tylko podniebienie ale również oczy. Będą piękną ozdobą Wielkanocnego stołu.
Składniki:
- 2 słoiczki buraczków marynowanych (po 350g)
- 10 jajek
- 200ml octu z białego wina
- 250ml wody
- 200g cukru
Jajka gotujemy na twardo, przelewamy zimną wodą i obieramy ze skorupki. Z buraczków odlewamy zalewę i zostawiamy do przygotowania marynaty. Buraczki odkładamy na bok.
W dużym litrowym słoiku przekładamy buraki i jajka na przemian, zaczynając od buraków. Aby przygotować marynatę wlewamy do garnka sok z buraków, wodę i ocet z białego wina. Wsypujemy także cukier. Wszystko razem dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy marynata się zagotuje zdejmujemy garnek z ognia i wlewamy płyn do słoika z jajkami. Dokładnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie odstawiamy do lodówki na min. 24h. Jajka mogą być przechowywane w lodówce do tygodnia.
Gotowe jajka kroimy na pół i dekorujemy buraczkami oraz świeżym koperkiem.
Smacznego!
Jaja wyglądają obłędnie, a zdjęcie pierwsza klasa!