Te urocze babeczki śniadaniowe z ciasta filo są tak smaczne i wykonane z kilku prostych składników. Wyglądają jak małe kwiaty i pięknie udekorują Twój stół, zachwycając gości zarówno smakiem, jak i stylem.
Przepis ten jest taki prosty, a do tego pozostawia miejsce dla naszej wyobraźni. Do ich przygotowania możemy użyć swoich ulubionych składników. Wędzony łosoś, ser pleśniowy, suszone pomidory czy bekon, a to tylko kilka propozycji.
Ja postawiłem na kremowy i słony ser feta, aromatyczną pietruszkę, jak również pyszny zielony groszek. A to wszystko otulone ekstremalnie kruchym ciastem filo z aksamitnym żółtkiem w środku.
Składniki:
- 4 płaty ciasta filo
- 6 jajek (S)
- 100g mrożonego zielonego groszku
- 2 łyżki szatkowanej natki pietruszki
- 100g fety
- 30g masła
- sól
- pieprz czarny
- cukier biały
Nim zaczniemy przygotowanie ciasta filo do zrobienia babeczek, najpierw musimy ugotować zielony groszek. W garnku gotujemy wodę ze szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Kiedy woda się zagotuje wsypujemy groszek i blanszujemy go przez 3min. Po tym czasie odcedzamy i odkładamy na bok.
Następnie rozpuszczamy masło w rondelku. Na blacie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo i za pomocą pędzelka smarujemy je roztopionym masłem. Przykrywamy kolejnym i znów smarujemy. Teraz kroimy na 6 kwadratów 10x10cm. Wykładamy nimi otwory w blasze (posmarowane roztopionym masłem) do babeczek zostawiając nadmiar na wierzchu. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta i układamy na poprzednich pod innym kontem aby powstała rozeta.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Wstawiamy puste babeczki i pieczemy je przez 8min. Po tym czasie wyjmujemy i faszerujemy. Na dole babeczek rozkładamy równomiernie połowę zielonego groszku, fety i natkę pietruszki. Wbijamy po jednym jajku do każdej, oprószamy pieprzem i przykrywamy ponownie resztą groszku, sera i natki.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 8-10min lub aż białko się zetnie. Wyjmujemy, przekładamy na talerze i podajemy gorące.
Nasze jajka w filo są już gotowe. Zachęcam zarówno do wykorzystania mojej propozycji na składniki jak również na użycie swoich ulubionych.
Smacznego!
Jajeczko na śniadanie w każdej postaci jest de-best,a w takim kwiatuszku filo mniam😋😋
Smakowity kąsek👍🤗