Kanapka z łososiem i piklami to eksplozja smaku w każdym kęsie. Zwieńczona marynowaną czerwoną cebulą, ogórkiem, kaparami i koperkiem. Ta kanapka to doskonała opcja na lunch w pracy lub zdrowe i syte śniadanie.
Marynowane czerwone cebule dodają nieoczekiwanego koloru, a także przyjemnie octowe uderzenie, które przełamie tłustego wędzonego łososia. Kapary nadają kanapce słonej głębi, ogórki chrupkości, a kremowy serek to wszystko złączy. Całość dopełni świeży sok z limonki.
Składniki:
- 2 podłużne bułki (ciabatta, półbagietka)
- 100g łososia wędzonego w plastrach
- 150g kremowego serka śmietankowego
- 200g ogórka szklarniowego
- 1 mała cebula czerwona
- 2 łyżeczki kaparów
- 4 łyżki octu z białego wina
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka siekanego koperku
- 2 cząstki limonki lub cytryny
Zaczynamy od przygotowania szybkich domowych pikli z cebuli i ogórka. W misce mieszamy ze sobą ocet, cukier i sól. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Następnie cebulę kroimy w cienkie krążki, ogórka natomiast przy pomocy obieraczki do warzyw w długie wstążki. Gotowe warzywa przekładamy do marynaty, dodajemy koper i dokładnie ze sobą mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 15min.
Kiedy nasze warzywa są już zamarynowane, przygotowujemy samą kanapkę. Bułki kroimy wzdłuż i każdą stronę wewnętrzną smarujemy serkiem. Na dolnej części bułki układamy plastry wędzonego łososia. Na nie gotowe domowe pikle i posypujemy kaparami. Przykrywamy wierzchnią częścią bułki. Podajemy z cząstką limonki lub cytryny i skrapiamy wnętrze kanapki przed zjedzeniem.
Pyszna i zdrowa kanapka z łososiem i piklami gotowa.
Smacznego!