Kotlety z gryką są alternatywą dla tradycyjnych kotletów mielonych. Ciekawa wariacja na temat klasycznego polskiego obiadu.
Są również zdrowszą wersją ponieważ zamiast mięsa wieprzowego użyjemy mięsa z indyka. Do tego dodatek tartej marchwi, a całość upieczona, a nie smażona na dużej ilości tłuszczu.
Palona kasza gryczana nadaje także ciekawego dymnego smaku i aromatu całej potrawie.
Składniki:
- 400g mielonego mięsa z indyka
- 50g suchej palonej kaszy gryczanej
- 80g marchewki
- 60g cebuli szalotki
- 1 jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego cząbru
- 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
Zaczniemy od ugotowania kaszy gryczanej aby przestygła. Gotujemy ją wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy na sicie aby odciekła z nadmiaru wody.
Następnym krokiem będzie podsmażenie cebuli. Drobno ją siekamy i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek do zrumienienia. Przekładamy na kawałek papieru dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Obraną marchew ścieramy na tarce o małych oczkach. W misce umieszczamy mięso mielone, ostygniętą kaszę gryczaną, bułkę tartą, jajko, tartą marchew, smażoną cebulkę, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy. Wyrabiamy masę rękoma, jeżeli byłaby zbyt lepka i rzadka można dodać jeszcze bułki tartej.
Piekarnik nastawiamy na 200°. Z masy lepimy kotlety wielkości małej pięści i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20min. Po upływie tego czasu są już gotowe.
Kotlety z gryką możemy podać z ulubionymi dodatkami. W moim przypadku to puree ziemniaczane i fasolka szparagowa.
Smacznego!