Krem pomidorowy o bardzo orientalnym smaku. Jest pełen przypraw, smaków i aromatów. Do tego wszystkiego mocno rozgrzewający dzięki czemu idealnie nada się na coraz chłodniejsze dni.
Krem przygotowuje się błyskawicznie, 30min w zupełności wystarczy. Kiedy tylko jesteście zabiegani albo może zmęczeni i nie chce Wam się gotować to wypróbujcie ten przepis. Krem łatwo można schłodzić, później podgrzać dzięki czemu może to być obiad na kilka dni.
Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 400ml mleczka kokosowego
- 500ml bulionu warzywnego
- 2 cebule szalotki
- 1 większa papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- mniejszy kawałek imbiru (ok. 3cm)
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki garam masali
- sól
- oliwa z oliwek
Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy, imbir obieramy ze skórki (najlepiej oskrobać łyżeczką, stracimy mniej imbiru) po czym ścieramy na tarce o małych oczkach. Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu lub wałkiem do ciasta.
W większym garnku o grubszym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, czosnek, chilli oraz imbir przez kilka minut. Do czasu aż cebula się zeszkli. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dokładamy kolendrę, kmin i garam masalę. Smażymy jeszcze ok. 3min.
Kiedy już przyprawy uwolnią swoje aromaty wlewamy do garnka pomidory, mleczko kokosowe i bulion. Od momentu zagotowania zupy gotujemy ją przez 20min. Po tym czasie odstawiamy bazę kremu pomidorowego do lekkiego ostygnięcia. Następnie dokładnie blendujemy.
Nasz krem pomidorowy jest gotowy, możemy go podawać z klasycznymi grzankami lub tostami serowymi.
Smacznego!