Krem pomidorowy

Krem pomidorowy o bardzo orientalnym smaku. Jest pełen przypraw, smaków i aromatów. Do tego wszystkiego mocno rozgrzewający dzięki czemu idealnie nada się na coraz chłodniejsze dni.

Krem przygotowuje się błyskawicznie, 30min w zupełności wystarczy. Kiedy tylko jesteście zabiegani albo może zmęczeni i nie chce Wam się gotować to wypróbujcie ten przepis. Krem łatwo można schłodzić, później podgrzać dzięki czemu może to być obiad na kilka dni.

Składniki:

  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 400ml mleczka kokosowego
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 2 cebule szalotki
  • 1 większa papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • mniejszy kawałek imbiru (ok. 3cm)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki garam masali
  • sól
  • oliwa z oliwek

Cebulę, czosnek i papryczkę chilli drobno siekamy, imbir obieramy ze skórki (najlepiej oskrobać łyżeczką, stracimy mniej imbiru) po czym ścieramy na tarce o małych oczkach. Kolendrę rozdrabniamy w moździerzu lub wałkiem do ciasta.

W większym garnku o grubszym dnie rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, czosnek, chilli oraz imbir przez kilka minut. Do czasu aż cebula się zeszkli. Doprawiamy szczyptą soli. Następnie dokładamy kolendrę, kmin i garam masalę. Smażymy jeszcze ok. 3min.

Kiedy już przyprawy uwolnią swoje aromaty wlewamy do garnka pomidory, mleczko kokosowe i bulion. Od momentu zagotowania zupy gotujemy ją przez 20min. Po tym czasie odstawiamy bazę kremu pomidorowego do lekkiego ostygnięcia. Następnie dokładnie blendujemy.

Nasz krem pomidorowy jest gotowy, możemy go podawać z klasycznymi grzankami lub tostami serowymi.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *