Zapewne podobnie jak ja marzycie już o pierwszym powiewie wiosny. Dlatego też aby choć trochę ją przywołać postanowiłem przygotować ten krem. Piękny w kolorze i pyszny w smaku, aksamitna konsystencja, to wszystko nie pozwala się od niego oderwać.
Ta zupa krem z zielonego groszku wymaga tylko kilku składników. Swobodnie możemy go przygotować z mrożonego groszku. Zdrowy i prosty w przygotowaniu gorący posiłek.
Dodatek duszonego na maśle pora podbija smak zielonego groszku, za to ziemniaki zwiększają kremowość dania.
Składniki:
- 300g mrożonego zielonego groszku
- 250g ziemniaków
- 2 pory
- 1 duża cebula szalotka
- 2 łyżki masła
- 150ml śmietanki 18%
- 700ml bulionu warzywnego
- mała garść liści świeżej bazylii
- sól
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie zupy krem z zielonego groszku zaczynamy od pokrojenia obranych ziemniaków w średniej wielkości kostkę. Z porów odcinamy białą część, przekrawamy wzdłuż na pół i szatkujemy drobno. Liście bazylii zwijamy w cygaro i siekamy w paski.
W garnku o grubszym dnie rozpuszczamy masło i dusimy na nim pora z dodatkiem szczypty soli, pieprzu oraz posiekaną bazylią. Dusimy wszystko przez 2-3min mieszając. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i smażymy przez jeszcze kilka min. Na koniec wlewamy bulion i gotujemy zupę przez ok. 15min od czasu zagotowania.
Po tych 15min wsypujemy do bazy naszej zupy mrożony groszek i gotujemy całość jeszcze przez 5min. Kiedy już wszystko się ugotuje miksujemy zupę na gładki krem. Najlepiej jeszcze przetrzeć krem przez sito, to nada aksamitnej konsystencji.
Do zmiksowanego kremu dolewamy śmietanki, mieszamy wszystko, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Stawiamy na kuchence i doprowadzamy do wrzenia. Krem z zielonego groszku już jest gotowy.
Możemy go podać z grzankami, blanszowanym groszkiem, bazylią i kleksem śmietany.
Smacznego!
Jakie to smaczne!