Kukurydziane placuszki są szybkim sposobem na pyszny i sycący lunch w pracy lub w szkole. Do ich przygotowania potrzebujemy niewielu składników oraz czasu. Rewelacyjnie smakują za równo na ciepło jak i na zimno. Słodkie od kukurydzy z odrobiną pikanterii dzięki pieprzowi cayenne. Świeżości całemu daniu nada kwaśny jogurt oraz dymka. Można je także podać jako dodatek do dań z grilla czy na śniadanie w towarzystwie jajek sadzonych.
Składniki:
- 120g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 280g odsączonej kukurydzy konserwowej
- ząbek czosnku
- 1/2 pęczka szczypiorku
- mała biała cebula
- 1/2 małej czerwonej papryki
- sól
- pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
Przygotowanie kukurydzianych placuszków zaczynamy od umieszczenia mąki i proszku do pieczenia w blenderze. Wbijamy dwa jajka, dodajemy posiekaną cebulę, połowę kukurydzy, dwie szczypty soli oraz szczyptę pieprzu cayenne. Wszystko blendujemy na gładką masę i przekładamy do miski. Ciasto na kukurydziane placuszki powinno być gęste i klejące.
Szczypior i paprykę drobno siekamy i dodajemy do naszej masy. Dodajemy także pozostałą kukurydze i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kukurydziane placuszki. Łyżka ciasta na porcję. Smażymy około 3min z każdej strony do zrumienienia placuszków.
Szybka przekąska do pracy gotowa, smacznego!
Pokusiłem się dziś na zrobienie?na śniadanko,powiem że wyszły palce lizać?stosownie do przepisu,, chrupiące z jajeczkiem sadzonym…mniam,mniam??
Czekam na kolejne przepisy
???