Kukurydziane placuszki

Kukurydziane placuszki są szybkim sposobem na pyszny i sycący lunch w pracy lub w szkole. Do ich przygotowania potrzebujemy niewielu składników oraz czasu. Rewelacyjnie smakują za równo na ciepło jak i na zimno. Słodkie od kukurydzy z odrobiną pikanterii dzięki pieprzowi cayenne. Świeżości całemu daniu nada kwaśny jogurt oraz dymka. Można je także podać jako dodatek do dań z grilla czy na śniadanie w towarzystwie jajek sadzonych.

Składniki:

  • 120g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 280g odsączonej kukurydzy konserwowej
  • ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • mała biała cebula
  • 1/2 małej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz cayenne
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie kukurydzianych placuszków zaczynamy od umieszczenia mąki i proszku do pieczenia w blenderze. Wbijamy dwa jajka, dodajemy posiekaną cebulę, połowę kukurydzy, dwie szczypty soli oraz szczyptę pieprzu cayenne. Wszystko blendujemy na gładką masę i przekładamy do miski. Ciasto na kukurydziane placuszki powinno być gęste i klejące.

Szczypior i paprykę drobno siekamy i dodajemy do naszej masy. Dodajemy także pozostałą kukurydze i wszystko dokładnie ze sobą mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy kukurydziane placuszki. Łyżka ciasta na porcję. Smażymy około 3min z każdej strony do zrumienienia placuszków.

Szybka przekąska do pracy gotowa, smacznego!

Jeden komentarz do “Kukurydziane placuszki”

  1. Pokusiłem się dziś na zrobienie?na śniadanko,powiem że wyszły palce lizać?stosownie do przepisu,, chrupiące z jajeczkiem sadzonym…mniam,mniam??
    Czekam na kolejne przepisy
    ???

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *