Lody jeżynowe

Uwielbiam wszelkiego rodzaju lody. Na moim blogu znajduje się już parę przepisów na te letnie desery. Tym razem do kolekcji dodaję przepis na pyszne lody jeżynowe.

Kiedy krzaki jeżyn obfitują w świeże owoce, nie ma nic lepszego niż przyrządzenie domowych lodów, którymi będzie się zajadać cała rodzina w te upalne dni.

Składniki:

  • 250g jeżyn
  • 300ml śmietanki 18%
  • 250ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 6 żółtek
  • 150g drobnego cukru

Przygotowanie lodów jeżynowych dzielimy na 4 etapy. W pierwszym z nich łączymy w rondelku śmietankę, mleko i ekstrakt. Dokładnie mieszamy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.

Drugi etap to przygotowanie masy jajecznej. Żółtka zasypujemy cukrem i przy pomocy trzepaczki ucieramy żółtka, aż cukier się rozpuści i uzyskamy jasny krem. Następnie zagotowujemy wodę w garnku w 1/3 wysokości, opieramy na nim rondelek z przestygniętą śmietanką z 1 etapu. Dodajemy masę jajeczną i gotujemy w kąpieli wodnej do momentu aż krem zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia.

Kolejny, 3 etap to przygotowanie puree z jeżyn. Owoce przekładamy do blendera i dokładnie blendujemy. Następnie przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek. Jeżeli pestki Ci nie przeszkadzają możemy pominąć ten krok. Gotowe puree z jeżyn dokładnie łączymy z kremem jajecznym. Lody przekładamy do pojemnika.

Ostatni etap to mrożenie lodów. Potrzebujemy do tego przynajmniej 8h. Najlepiej w czasie mrożenia wyjąć lody, przełożyć do blendera i je zblendować po czym ponownie mrozić. Powtórzyć czynność przynajmniej 2 razy. Dzięki temu uzyskamy idealnie kremową konsystencję.

Pyszne i kolorowe lody jeżynowe są gotowe.

Smacznego!

2 komentarze do “Lody jeżynowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *