Uwielbiam wszelkiego rodzaju lody. Na moim blogu znajduje się już parę przepisów na te letnie desery. Tym razem do kolekcji dodaję przepis na pyszne lody jeżynowe.
Kiedy krzaki jeżyn obfitują w świeże owoce, nie ma nic lepszego niż przyrządzenie domowych lodów, którymi będzie się zajadać cała rodzina w te upalne dni.
Składniki:
- 250g jeżyn
- 300ml śmietanki 18%
- 250ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 6 żółtek
- 150g drobnego cukru
Przygotowanie lodów jeżynowych dzielimy na 4 etapy. W pierwszym z nich łączymy w rondelku śmietankę, mleko i ekstrakt. Dokładnie mieszamy. Stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do zagotowania, mieszając od czasu do czasu. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.
Drugi etap to przygotowanie masy jajecznej. Żółtka zasypujemy cukrem i przy pomocy trzepaczki ucieramy żółtka, aż cukier się rozpuści i uzyskamy jasny krem. Następnie zagotowujemy wodę w garnku w 1/3 wysokości, opieramy na nim rondelek z przestygniętą śmietanką z 1 etapu. Dodajemy masę jajeczną i gotujemy w kąpieli wodnej do momentu aż krem zgęstnieje. Zostawiamy do wystygnięcia.
Kolejny, 3 etap to przygotowanie puree z jeżyn. Owoce przekładamy do blendera i dokładnie blendujemy. Następnie przecieramy przez gęste sito aby pozbyć się pestek. Jeżeli pestki Ci nie przeszkadzają możemy pominąć ten krok. Gotowe puree z jeżyn dokładnie łączymy z kremem jajecznym. Lody przekładamy do pojemnika.
Ostatni etap to mrożenie lodów. Potrzebujemy do tego przynajmniej 8h. Najlepiej w czasie mrożenia wyjąć lody, przełożyć do blendera i je zblendować po czym ponownie mrozić. Powtórzyć czynność przynajmniej 2 razy. Dzięki temu uzyskamy idealnie kremową konsystencję.
Pyszne i kolorowe lody jeżynowe są gotowe.
Smacznego!
Jakie oryginalne patyczki🤗
Smakowicie się prezentują ,smak jerzynowy mniam,,mniam 😋😋
Słodkie jeżyny to jeden z dwóch moich ulubionych owoców. W sobotę biegnę na zakupy. Muszę wypróbować ten przepis!