Makaron stir-fry z tofu to bardzo szybki, a przede wszystkim pyszny sposób na proste danie. Wegetariańska propozycja z orientalnym twistem.
Dania przygotowywane techniką stir-fry (mieszaj i smaż) polegają na szybkim podsmażaniu składników i jednoczesnym mieszaniu. Tradycyjnie do robienia potraw tego typu wykorzystuje się wok.
Tofu to produkt który często ludzie omijają szerokim łukiem. Ale uwierzcie mi, na prawdę warto spróbować tego sojowego serka. Większość z nas zapewne nieraz słyszała opinie: „smakuje jak tektura”. Samo w sobie, może i racja. Kluczem jest odpowiednia marynata, tofu rewelacyjnie chłonie smaki. Zapewniam- warto.
Składniki:
- 200g tofu
- 150g azjatyckiego makaronu typu noodle
- 100g czerwonej papryki
- 80g marchewki
- 100g pieczarek
- 1/2 pęczku szczypiorku (najlepiej z cebulkami)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków ziemnych
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Aby przygotować makaron stir-fry z tofu zaczniemy od szybkiego zamarynowania tofu i przygotowania pozostałych składników do gotowania.
Tofu dokładnie odsączamy z soków, następnie kroimy w kostkę i przekładamy do pojemnika. Zalewamy go 2 łyżkami sosu sojowego i łyżką octu jabłkowego. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 30-60min.
Marchew i paprykę kroimy w zapałki, pieczarki w plastry, szczypior grubo siekamy pod kątem. Orzeszki kruszymy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Kiedy tofu skończy się marynować obsmażamy go do zrumienienia z obu stron. Smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek po ok. 2min z każdej strony. Usmażone tofu okładamy na bok. Na oliwie ze smażenia tofu smażymy marchew, paprykę, pieczarki oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Do warzyw wlewamy słodki sos chilli i pozostałe 2 łyżki sosu sojowego. Dokładamy usmażone tofu oraz orzeszki ziemne. Smażymy całość jeszcze przez chwilę. Na koniec wrzucamy makaron i szczypior i dokładnie mieszamy.
Makaron stir-fry z tofu jest gotowy i zachęca swoimi aromatami do jedzenia. Porcję ozdabiamy pokrojonymi pod skosem cebulkami i orzeszkami.
Smacznego!