Dziś przepis bardzo szybki i niewymagający, mianowicie makaron z białym serem. Jest to kolejny przykład mojego comfort food. Dania comfort food to często tradycyjne, szybkie, domowe posiłki, kojarzone z dzieciństwem, rodzinnym domem czy przyjaciółmi.
Ta potrawa zawsze przenosi mnie do czasów dzieciństwa kiedy Mama przygotowywała ten makaron. Niby nic bo tylko makaron z twarogiem ale mimo to bardzo pyszny. Zajadałem się nim bez opamiętania. Uwielbiam go przygotować w gorszy dzień, jest gwarancją poprawy humoru.
Składniki:
- 400g makaronu świderki
- 300g białego twarogu półtłustego
- 1 biała cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz czarny
- płatki papryki chilli
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Kiedy cebula z czosnkiem już jest usmażona, mieszamy ją w garnku z makaronem. Do tego dodajemy pokruszony twaróg i jeszcze raz mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu po przygotowaniu posypując odrobiną płatków chilli.
Wersja ta jest czysto wegetariańska ale bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem przysmażonego boczku. W tym celu 200g boczku kroimy w drobną kostkę i smażymy na suchej patelni do zrumienienia. Boczek odkładamy na bok, a na wytopionym tłuszczu smażymy cebulę z boczkiem. Następnie postępujemy jak w przypadku wegetariańskiej wersji.
Smacznego!
A ja zawsze jadłem makaron z serem na słodko. Też jest to smak dzieciństwa. Dziś skorzystałem jednak z tego przepisu. Zupełnie coś innego. I to jest naprawdę dobre! Makaron będzie teraz raz na słodko, raz na słono.