Mini palmiery z cynamonem to chrupiące i pachnące ciasteczka cynamonowe, które są super szybkie w przygotowaniu. Do tego potrzeba jedynie trzech składników.
Dzięki drobnemu cukrowi, który karmelizuje podczas pieczenia uzyskujemy dodatkową chrupkość. Cynamon za to nadaje obłędnego aromatu. Tym małym ciasteczkom na prawdę ciężko się oprzeć.
Same palmiery to francuski klasyk. Swoją nazwę zawdzięczają charakterystycznemu kształtowi, który podobno przypomina liść palmy. Nazywa się je również uszami słonia lub ciasteczkami motylkowymi, a wiele krajów ma swoją własną wersję.
Składniki:
- 230g ciasta francuskiego (ja użyłem okrągłego o śr. 30cm)
- 150g drobnego cukru do wypieków
- łyżeczka mielonego cynamonu
Na samym początku nastawiamy piekarnik na 200°. Następnie przygotowujemy cukier cynamonowy. Do słoiczka wsypujemy drobny cukier oraz łyżeczkę cynamonu. Zakręcamy słoiczek i energicznie nim wstrząsamy aby dokładnie połączyć ze sobą składniki.
Rozwijamy ciasto francuskie i dokładnie posypujemy cukrem cynamonowy, lekko go dociskając do ciasta. Następnie rolujemy ciasto z obu stron tak aby dwa rulony spotkały się na środku ciasta. Kiedy już zwiniemy ciasto kroimy w plastry o grubości ok. 1cm. Każdy plaster przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Układamy je niezbyt ciasno ponieważ urosną podczas pieczenia.
Palmiery pieczemy przez ok. 15-17min do zrumienienia. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
Mini palmiery z cynamonem są już gotowe. Szybka przekąska świetnie pasuje do kawy w towarzystwie znajomych. Dzięki niewielkim rozmiarom palmierów zwolennicy cynamonowych płatków śniadaniowych mogą je wykorzystać do przygotowania śniadania dodając mleko.
Smacznego!
Szybkie w przygotowaniu, smaczne i obłędnie wyglądają 🙂