Miodowa fasola

Miodowa fasola to prosty sposób na kolejne wigilijne danie. Wystarczy tak niewiele aby przygotować czosnkową fasolę skąpaną w miodzie. Kremowa fasola jaś z nutą pikanterii czosnku i równoważącej wszystko słodyczy miodu.

Jest idealna jako osobna potrawa ale również jako dodatek do świątecznego obiadu. Możemy ją także dodać do gotowanej kapusty kiszonej i uzyskać zupełnie nowy smak tradycyjnej kapusty z fasolą.

Składniki:

  • 250g fasoli karłowej jaś
  • 5 ząbków czosnku
  • 100g miodu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Fasolę namaczamy od 10 do 12h w zimnej wodzie. Po tym czasie zaczynają się w fasoli procesy fermentacyjne więc lepiej nie przekraczać tego czasu.

Namoczoną fasolę płuczemy i wrzucamy do garnka zalewając zimną wodą. Tak aby poziom wody był ok. 5cm nad poziomem fasoli. Dzięki temu, że gotujemy fasolę w świeżej wodzie, nie tej z moczenia, będzie ona lżej strawna. Kiedy woda się zagotuje gotujemy fasolę na dużym ogniu przez 10min, po czym zmniejszam gaz i gotuję przez ok. 60min pod przykryciem. Po tym czasie sprawdzamy czy fasola jest już miękka. Jeżeli nie gotujemy jeszcze trochę i regularnie sprawdzamy stan fasoli. Solimy fasolę pod koniec gotowania.

Po ugotowaniu fasoli zalewamy garnek zimną wodą, nie odsączamy na sicie. Dzięki temu skórka na fasoli nie popęka. Zostawiamy fasolę do ostygnięcia.

Kiedy fasola już wystygła możemy zabrać się za wykończenie dania. Czosnek siekamy w drobne plasterki, natkę pietruszki szatkujemy. Masło rozpuszczamy na patelni i szklimy na nim czosnek przez dłuższą chwilę. Dokładamy fasolę i smażymy całość przez kilka min. Zdejmujemy z gazu, dodajemy miód i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Miodowa fasola już jest gotowa.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *