Orzechowe penne jest niesamowicie prostym przepisem. Jego przygotowanie trwa dosłownie tyle ile trwa ugotowanie makaronu. Do tego można go przygotować z niewielu składników.
Uwielbiam ten sos, niesamowite orzechy włoskie wydobędą mnóstwo smaku. Sos jest obłędnie kremowy bez dodatku śmietanki. Musisz go spróbować!
To najlepsza rzecz, jaką ugotowałem przy niewielkim wysiłku w ostatnim czasie.
Składniki:
- 250g makaronu penne
- 35g orzechów włoskich
- 30g tartego parmezanu
- 70ml mleka
- 1 ząbek czosnku
- 25g białego pieczywa bez skórki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz czarny
Tak jak wspominałem wcześniej przygotowanie orzechowego penne trwa tyle ile gotuje się makaron. Dlatego też zaczynamy od ugotowania makaronu w dużej ilości wody ze sporą ilością soli. Gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
Kiedy penne się gotuje przygotowujemy sos. Chleb namaczany w małej ilości mleka przez ok. 2min. Po tym czasie odciskamy go z nadmiaru mleka. W blenderze umieszczamy orzechy włoskie, tarty parmezan, czosnek, namoczony chleb, 70ml mleka i oliwę z oliwek. Doprawiamy dużą szczyptą soli i pieprzu. Blendujemy wszystko do uzyskania kremowej konsystencji.
Gotowy makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. Dokładamy sos i dokładnie mieszamy z makaronem. Tym sposobem zagrzejemy sos bez dodatkowego gotowania.
Orzechowe penne jest gotowe. Przekładamy je na talerz i posypujemy kawałkami orzechów i tartym parmezanem.
Smacznego!
Lubię na tygodniu takie szybkie obiady. W dodatku zaskakująco dobrze smakuje. Polecam!