Papanasi

Moją propozycją na Tłusty Czwartek są rumuńskie papanasi. Pierwszy raz jadłem je podczas pobytu w Rumunii i zakochałem się w nich od pierwszego kęsa. Od tamtej pory koronacją każdego obiadu w Transylwanii były właśnie papanasi.

Papanasi to serowe pączki w kształcie oponek, podawane z dużą ilością bitej śmietany. Do tego wszystkiego dodatek kwaśnego dżemu wiśniowego. Wszystko to zwieńczone puszystą pączkową kuleczką.

Mam nadzieję, że zakochacie się w nich tak samo jak ja i spróbujecie tej pysznej alternatywy dla tradycyjnych pączków z różą.

Składniki:

  • 250g ricotty
  • 250g mąki pszennej
  • 60g drobnego białego cukru
  • 1 całe jajko i 1 żółtko
  • tarta skórka z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 300ml śmietanki 30%
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder
  • olej roślinny
  • sól

W misce umieszczamy cukier, skórkę z cytryny wraz z sokiem i ekstrakt. Dodajemy całe jajko i żółtko, szczyptę soli, a na koniec odsączoną ricottę. Przy pomocy miksera mieszamy wszystko na gładką i jednolitą masę. Kiedy masa serowa jest już gotowa dosypujemy przesianą mąkę wraz z sodą oczyszczoną. Mieszamy wszystko przy pomocy łyżki do połączenia się składników.

Gotowe ciasto przekładamy na blat delikatnie oprószony mąką i jeszcze chwilę wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste ale jednak trochę klejące. Staramy się nie używać za dużo mąki bo papanasi będą twarde. Teraz możemy zabrać się za wałkowanie ciasta, rozwałkowujemy na grubość ok. 1cm. Następnie wycinamy kółka o śr. 8-9cm i mniejsze w środku aby powstała oponka. Do każdej oponki lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego.

W garnku o grubszym dnie rozgrzewamy ok. 500ml oleju roślinnego. Kiedy olej już się rozgrzeje wrzucamy do niego oponki i smażymy je na złoto z każdej strony. Po ok. 20-25s na stronę. Usmażone oponki odkładamy na ręcznik papierowy aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Aby usmażyć kuleczki zmniejszamy ogień pod garnkiem i smażymy je na złoto ok. 60s.

Kiedy oponki i kulki są już usmażone możemy zabrać się za bitą śmietanę. W tym celu wlewamy wcześniej dobrze schłodzoną śmietankę do miski i ubijamy mikserem, na wysokich obrotach, na sztywno.

Przestudzone oponki układamy na talerzu, w miejsce otworu nakładamy dużą ilość bitej śmietany. Dodajemy dżem wiśniowy, lub inny kwaśny dżem. Na koniec umieszczamy pączkową kulkę na szczycie, całość oprószamy cukrem pudrem.

Nasze rumuńskie papanasi są gotowe.

Smacznego!

2 komentarze do “Papanasi”

  1. Chętnie pokusze się na degustacje,bo z wykonaniem może być różnie 😏
    Smakowicie wyglądają w tej kremowej pierzynce😋😋

  2. To jest strzał w dziesiątkę!!! Są przepyszne!!! Połączenie cieplutkiego pączka z zimną bitą śmietaną i kwaskowym dżemem. To będzie mój hit na wizyty znajomych 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *