Pieczona ciecierzyca to świetna przekąska lub dodatek do sałatek czy zamiennik dla grzanek do zup. Idealnie nadają się na imprezy, przekąski przed telewizorem, wycieczki samochodowe i wiele więcej.
Pieczona w piekarniku ciecierzyca zamienia się w orzechową, chrupiącą, pikantną przekąskę. Jest łatwa, aromatyczna i zdrowa, a do tego wszystkiego wegańska i bezglutenowa.
Składniki:
- 250g ciecierzycy w puszce (1 puszka)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki i suszonych liści kolendry
Ciecierzycę odlewamy z zalewy, przelewamy zimną wodą i zostawiamy na sicie do odsączenia. Następnie dokładnie suszymy cieciorkę ręcznikiem papierowym.
Nagrzewamy piekarnik na 200°. Suchą ciecierzycę przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek i sól i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na nią cieciorkę, równomiernie rozkładając na tacy. Wstawiamy do piekarnika na 20-25min aż się zrumieni.
Upieczoną ciecierzycę wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miski, wsypujemy wędzoną paprykę i kolendrę. Dokładnie mieszamy aby cała ciecierzyca pokryła się przyprawami.
Chrupiąca przekąska już gotowa. Do jej przygotowania możemy użyć swoich ulubionych mieszanek przypraw. Curry, chilli, garam masala, kombinacji smakowych nie ma końca.
Pieczoną ciecierzycę możemy przechowywać w suchym miejscu kilka dni, gdyby trochę zmiękła wystarczy ją ponownie włożyć do piekarnika na 200°, na kilka min.
Smacznego!