Uwielbiam kaszę kuskus, przede wszystkim za to w jak krótkim czasie można ją przygotować. Przepis na kuskus w tej formie czyli z dużą ilością rodzynek, orzechów, mięty oraz limonki przywiozłem z podróży do Tunezji. Był podany w tradycyjnym daniu jakim jest tadżin. Jest to danie gotowane w specjalnym naczyniu glinianym oparte na kuskusie z dodatkiem protein takich jak kurczak, wołowina, ryba. Ja wykorzystałem kurczaka, upieczonego w aromatycznych przyprawach, z chrupiącą skórką.
Składniki:
- 4 udźce z kurczaka
- 150g kaszy kuskus
- garść rodzynek
- garść orzechów włoskich
- pół limonki
- mała garść liści mięty
- bulion warzywny
- oliwa z oliwek
- masło
- 2 ząbki czosnku
- kurkuma
- pieprz cytrynowy
- sól
- czosnek niedźwiedzi
Zaczynamy od zamarynowania kurczaka. Kurczaka myjemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy, przekładamy do pojemnika. W misce mieszamy ze sobą 4 łyżki oliwy z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu cytrynowego, łyżeczkę kurkumy i pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego. Dodajemy do kurczaka i dokładnie mieszamy z marynatą. Zamykamy pojemnik i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, najlepiej na całą noc.
Nastawiamy piekarnik na 200°. przekładamy kurczaka do naczynia żaroodpornego i pieczemy bez przykrycia ok. 50min. Po 30 min nakładamy po pół łyżeczki masła na każdy kawałek kurczaka i powtarzamy co 10min. Dzięki temu kurczak będzie soczysty.
Pod koniec pieczenia kurczaka przygotowujemy nasz kuskus. Skórkę limonki sparzamy wrzątkiem, kroimy na ćwiartki, a później na cienkie plastry. Liście mięty drobno siekamy, orzechy na mniejsze kawałki ( nie za drobno aby chrupały podczas jedzenia), rodzynki pozostawiamy w całości. Kuskus przesypujemy do miski, dodajemy limonkę, miętę, orzechy i rodzynki. Zalewamy wszystko wrzącym bulionem na wysokość 1 cm ponad poziom kuskusu. Przykrywamy i odstawiamy. Po około 5min i zaabsorbowaniu bulionu kasza jest gotowa.
Podajemy z chrupiącym kurczakiem i aromatycznym kuskusem oraz ćwiartką limonki do dodatkowego skropienia dania.
Smacznego!
Sposób przygotowania kuskusu jest rewelacyjny. Kuskus, który sam w sobie jest dla mnie co najwyżej średni w smaku, z tymi dodatkami mogę jeść sam w ogromnych ilościach.