Ryba to symbol każdych świąt i wyjątkowy przysmak na wigilijnym stole. Zaskocz swoich najbliższych przygotowując świątecznego, pieczonego pstrąga w porach.
Wypełniony sosem śmietanowo- musztardowym, zapieczony pod porami duszonymi w białym winie. Pełen smaku i idealnie soczysty pstrąg jest świetną propozycją na święta.
Składniki:
- 2 tusze pstrąga (ok. 400g każda)
- 1 większy por
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 cebula szalotka
- 80ml białego wytrawnego wina
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz cytrynowy
Pora i szalotkę kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy na patelnię z roztopionym masłem. Doprawiamy solą i chwilę smażymy na maśle. Następnie dodajemy wino i dusimy do odparowania płynu. Odstawiamy na bok. Śmietanę i musztardę przekładamy do miseczki i dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 200° i wykładamy tacę do pieczenia papierem. Tusze dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem. Na wierzchnim boku pstrąga nacinamy skórę w 4-5 miejscach. Środek ryby dokładnie solimy i pieprzymy. Nakładamy 2 czubate łyżki sosu do środka ryby i układamy na tacy. Na wierzch nakładamy duszone pory w winie. Podobnie robimy z drugą rybą. Wstawiamy ryby do piekarnika i pieczemy przez 25min. Po tym czasie ryba jest gotowa do zjedzenia. Podajemy z cząstką cytryny i ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Dobre to 🤩 Na pewno zrobię także po świętach 👍