Pita z wołowiną to sposób na fast food w domowym zaciszu. Puszysty chlebek pita podany ze świeżymi warzywami, aromatycznymi klopsikami z wołowiny i charakterystycznym sosem miętowym, który nadaje niezwykłego smaku całej potrawie.
Składniki:
- 6 chlebków pita
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 150g bułki tartej
- jajko
- 200g jogurtu greckiego
- pęczek mięty
- mix sałat
- czerwona cebula
- pomidor
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
- łyżeczka kolendry mielonej
- szczypta chili
- łyżeczka startej skórki z limonki
- olej do smażenia
- sól
Obrywamy liście mięty i drobno siekamy. Przekładamy do miseczki jogurt grecki, dodajemy miętę i szczyptę soli do smaku. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły i nabrały aromatu. Piekarnik nastawiamy na 220°.
W misce mieszamy mięso mielone z bułką tartą, jajkiem, przyprawami i skórką z limonki oraz przeciśniętym czosnkiem. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Jeżeli jest zbyt wilgotna to można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Wyrabiamy klopsiki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy na rozgrzany olej partiami. Nie za dużo na raz aby klopsiki się dobrze usmażyły, a nie zaczęły dusić. Kolistym ruchem turlamy klopsiki po patelni dzięki czemu mięso się pozamyka, całe soki mięsa zostaną w środku i klopsiki zachowają swój kształt. Smażymy przez kilka minut i odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu.
Przygotowujemy dodatki do pity: mix sałat, pomidory pokrojone w półplasterki, cebulę w pióra. Chlebki pita skrapiamy wodą z każdej strony i wkładamy do piekarnika na blasze na 5min. Po wyjęciu przekrawamy do połowy tworząc kopertę dla naszych dodatków. Środek pity smarujemy naszym sosem miętowym i wkładamy sałatę, pomidora, cebulę oraz od 3 do 4 klopsików w zależności od wielkości naszych chlebków pita. Podajemy z sosem w miseczce obok do dodatkowego maczania pity oraz z cząstką limonki.
Udanego gotowania i smacznego!