Polenta z pieczonymi pomidorkami

Polenta to włoski przysmak powstały z gotowania kaszy kukurydzianej. Jest niezwykle sycąca i można ją przyrządzać na wiele sposobów, z wieloma dodatkami. Przelana do formy bardzo szybko zastyga dzięki czemu można ją kroić w różne kształty, grillować, piec, smażyć. Liczę że przepis na polentę z pieczonymi pomidorkami i cebulką, w pysznym sosie z octu balsamicznego przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 200g kaszki kukurydzianej
  • 1l wody
  • 50g tartego parmezanu
  • 2 łyżki masła
  • 100g boczku
  • pęczek szczypiorku
  • pomidorki koktajlowe
  • cebula szalotka
  • ocet balsamiczny
  • oliwa z oliwek
  • sól

Boczek kroimy w mniejszą kostkę i wrzucamy na zimną patelnie, wytapiamy z niego tłuszcz aby uzyskać chrupkie kawałki boczku. Odkładamy na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu, użyjemy go później. Szczypior drobno siekamy i również odstawiamy na bok.

W garnku o grubszym dnie gotujemy litr osolonej wody, po jej zagotowaniu wsypujemy naszą kaszkę od razu energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Kaszkę gotujemy na małym ogniu do 30min, najlepiej ciągle mieszając. Można jednak przykryć garnek przykrywką i co kilka minut zajrzeć i przemieszać kaszkę. Pod koniec gotowania kaszki dodajemy parmezan i masło, mieszamy do ich rozpuszczenia. Zdejmujemy z gazu i dorzucamy do polenty wcześniej przygotowany boczek i szczypior. Całość kaszki przekładamy do wcześniej delikatnie wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i zostawiamy do ostygnięcia i stężenia polenty.

W czasie tężenia polenty przygotujemy i upieczemy pomidorki i cebulkę szalotkę. Nastawiamy piekarnik na 180°. Pomidorki dobrze jest nakłuć przed pieczeniem nożem lub wykałaczką inaczej pod wpływem temperatury będą strzelać. Cebulkę obieramy i kroimy w ćwiartki. W miseczce mieszamy kilka łyżek oliwy z oliwek i łyżkę octu balsamicznego. Opcjonalnie można jeszcze dodać swoje ulubione zioła takie jak: bazylia, tymianek, oregano. Pomidorki i cebulkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy powstałym sosem z octu balsamicznego. Pieczemy ok. 25min.

Pod koniec pieczenia pomidorków wkładamy na kilka min pokrojoną w kawałki polentę, śmiało można również podsmażyć ją na na patelni na oliwie z każdej strony. Gotową polentę i pomidorki z cebulką przekładamy na talerz i polewamy naszym powstałym sosem z octu balsamicznego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *