Szybki przepis na pyszne śniadanie. Puszysty i lekki jak chmurka omlet z dodatkiem kwaśnego jogurtu greckiego na przełamanie słodyczy owoców oraz dżemu. Zadowoli zarówno dzieci jak i dorosłych. Puszystość omletu uzyskana dzięki ubitym białkom jajek bez zbędnych dodatków takich jak proszek do pieczenia czy soda.
Śniadanie które się nie znudzi dzięki dużej różnorodności dodatków jakich możemy użyć, wielka gama świeżych owoców, dżemów czy konfitury.
Składniki:
- 200g jogurtu greckiego
- 4 jajka
- szklanka mleka
- szklanka mąki
- 2 łyżki drobnego cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- masło
- sól
- dżem borówkowy
- 2 kiwi
- banan
- cukier puder
Oddzielamy żółtka i białka od siebie do dwóch misek. Żółtka roztrzepujemy z dodatkiem ekstraktu waniliowego oraz mlekiem. Następnie stopniowo dosypywaną mąką, doprawiamy szczyptą soli. Mieszamy do całkowitego połącznie się składników i uzyskania jednolitej masy.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, w trakcie ubijania powoli dosypujemy cukier . Kiedy piana będzie sztywna i lśniąca łączymy z masą z żółtek. Robimy to delikatnie i partiami aby nie utracić powietrza w białkach, dzięki temu omlety wyjdą puszyste.
Do smażenia użyłem patelni teflonowej o śr. 26cm. Z powstałej masy powinny wyjść 2 omlety. Rozpuszczamy łyżkę masła i wylewamy połowę masy. Smażymy do zrumienienia się spodu. Gotowy przekładamy na talerz i smarujemy połowę omletu jogurtem greckim. Dodajemy dżem borówkowy i pokrojone w plastry banany oraz kiwi. Składamy omlet na pół, posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy owocami.
Śniadanie gotowe, życzę udanego gotowania i smacznego!
Jak tylko zobaczyłem zdjęcie, nie mogłem się powstrzymać, żeby tego cuda nie zrobić. Strzał w dziesiątkę dla takiego łasucha jak ja!