Quesadilla to danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej. A samo słowo quesadilla oznacza nic więcej jak ser (queso) i tortilla. Są to podstawowe i najważniejsze składniki tej potrawy. Ale poza serem możemy również przygotować farsz z mięsa wołowego, drobiowego albo samych warzyw.
Moja quesadilla prócz sera zawiera także nadzienie z kurczaka i różnokolorowej papryki. Jest to szybki i prosty przepis na przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi lub ciepłą kolację. Wystarczy chwila aby zejść coś pysznego.
Składniki:
- 4 tortille pszenne (śr. 20cm)
- 1 większa pierś z kurczaka
- po 50g papryki czerwonej, żółtej i zielonej
- 1 mała cebula czerwona
- po 150g tartego sera gouda i mozzarelli
- 2 łyżki masła
- oliwa z oliwek
- 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
- sól
W pierwszej kolejności musimy przygotować nasze nadzienie z kurczaka. Pierś z kurczak kroimy w średnią kostkę, papryki natomiast w cienkie paski, cebulę w pióra. Mięso z kurczaka przekładamy do miski i obtaczamy w przyprawie meksykańskiej.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej kurczaka przez ok. 2min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dokładamy do mięsa papryki i cebulę i smażymy jeszcze przez 5min. Po tym czasie odstawiamy na bok i doprawiamy solą do smaku.
Masło roztapiamy w rondelku, będzie nam potrzebne do posmarowania tortilli przed usmażeniem quesadilli. Tarte sery przekładamy do jednego pojemnika i mieszamy ze sobą. Placek tortilli smarujemy roztopionym masłem i kładziemy go na suchej patelni masłem do dołu. Posypujemy go 1/4 sera po czym nakładamy porcję farszu z kurczaka i znów zasypujemy serem. Przykrywamy całość drugą tortillą. Rozgrzewamy patelnię i smażymy ok. 2 min do zrumienienia. Wierzchni placek smarujemy masłem i przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejne 2min. To samo powtarzamy z kolejnymi plackami.
Kiedy nasza quesadilla z kurczakiem jest już gotowa przekładamy ją na deskę i kroimy na mniejsze kawałki jak pizzę. Najlepiej smakuje gorąca, tuż po przygotowaniu. Podajemy z ulubionymi sosami.
Smacznego!
Przekąska w sam raz ?
Świetny przepis?
Przetestowane na znajomych. Im też smakowało ?