Ten pyszny i orzeźwiający przepis na sałatkę z arbuza przeznaczony jest na gorące letnie dni. Z fetą, ogórkiem oraz miętą stanowi idealną mieszankę smaków.
Jeśli nigdy nie próbowaliście arbuza w wersji wytrawnej to musicie przygotować sałatkę jak najszybciej. Soczysty i świeży melon tak dobrze komponuje się z innymi kremowymi, chrupiącymi i pikantnymi składnikami tej sałatki. Oto, co sprawia, że jest tak pyszna.
Składniki:
- 500g arbuza (najlepiej bezpestkowego)
- 250g ogórka szklarniowego
- 1 mała cebula czerwona
- 150g fety
- 1 garść świeżej mięty
- 60ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu z białego wina
- pieprz cytrynowy
Przygotowanie sałatki z arbuza zajmuje tylko kilka chwil. Arbuz bezpestkowy znacznie przyspieszy przygotowanie, w przeciwnym razie musimy usunąć pestki.
Arbuza i ogórka kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Cebulę czerwoną kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do reszty składników. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy w rękach. Możemy również użyć sera sałatkowego typu feta. Miętę szatkujemy i wraz z fetą umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy.
Pozostało nam już tylko przygotować szybki dressing. W szklance mieszamy oliwę z oliwek i ocet z białego wina. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Polewamy nim sałatkę, doprawiamy odrobiną pieprzu cytrynowego dla dodania pikanterii.
Sałatkę z arbuza serujemy zaraz po przygotowaniu. Możemy podać samą bądź z dodatkiem tostów.
Smacznego!
Proszę mi przesłać przez pyszne .pl ,z chęcią wypróbuję 😁😁😋
Smakowicie się prezentuje👍
Niesamowitego arbuza udało Ci się kupić. Zero pestek i minimalna grubość skórki 🙂
A przepis wkrótce wykorzystam, póki arbuzy są w dostępnych cenach 🙂
Wygląda apetycznie i świetnie smakuje. Brawo! 🙂