Sałatka arbuzowa

Ten pyszny i orzeźwiający przepis na sałatkę z arbuza przeznaczony jest na gorące letnie dni. Z fetą, ogórkiem oraz miętą stanowi idealną mieszankę smaków.

Jeśli nigdy nie próbowaliście arbuza w wersji wytrawnej to musicie przygotować sałatkę jak najszybciej. Soczysty i świeży melon tak dobrze komponuje się z innymi kremowymi, chrupiącymi i pikantnymi składnikami tej sałatki. Oto, co sprawia, że ​​jest tak pyszna.

Składniki:

  • 500g arbuza (najlepiej bezpestkowego)
  • 250g ogórka szklarniowego
  • 1 mała cebula czerwona
  • 150g fety
  • 1 garść świeżej mięty
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu z białego wina
  • pieprz cytrynowy

Przygotowanie sałatki z arbuza zajmuje tylko kilka chwil. Arbuz bezpestkowy znacznie przyspieszy przygotowanie, w przeciwnym razie musimy usunąć pestki.

Arbuza i ogórka kroimy w średniej wielkości kostkę i przekładamy do miski. Cebulę czerwoną kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do reszty składników. Fetę kroimy w kostkę lub kruszymy w rękach. Możemy również użyć sera sałatkowego typu feta. Miętę szatkujemy i wraz z fetą umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy.

Pozostało nam już tylko przygotować szybki dressing. W szklance mieszamy oliwę z oliwek i ocet z białego wina. Mieszamy do czasu aż sos zgęstnieje. Polewamy nim sałatkę, doprawiamy odrobiną pieprzu cytrynowego dla dodania pikanterii.

Sałatkę z arbuza serujemy zaraz po przygotowaniu. Możemy podać samą bądź z dodatkiem tostów.

Smacznego!

3 komentarze do “Sałatka arbuzowa”

  1. Niesamowitego arbuza udało Ci się kupić. Zero pestek i minimalna grubość skórki 🙂
    A przepis wkrótce wykorzystam, póki arbuzy są w dostępnych cenach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *