Sałatka kalafiorowa

Jeśli istnieje jakiś przepis na sałatkę, o który goście zapytają to na pewno będzie to ta sałatka kalafiorowa. Jest wyjątkowa w smaku, cudownie chrupiąca i aromatyczna, a do tego nie mogłaby być prostsza do zrobienia.

Sałatka kalafiorowa może być przechowywana w lodówce przez wiele dni dzięki czemu jest idealna do przygotowania lunchu do pracy lub kolacji z wyprzedzeniem.

Składniki:

  • 500g kalafiora
  • po 150g szynki wieprzowej i sera gouda
  • 100g ogórka szklarniowego
  • po 80g papryki żółtej i czerwonej
  • 1 cebula czerwona
  • 1/2 pęczku koperku
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Kalafiora dzielimy na różyczki wielkości kęsa. Większe przekrawamy na pół. Następnie przekładamy do durszlaka i zasypujemy 2 łyżkami soli po czym odstawiamy na 30min. Po tym czasie dokładnie przemywamy zimną wodą i odstawiamy na bok. Dzięki temu nie tylko skruszeją ale również będziemy pewni, że dokładnie wyczyściliśmy kalafiora.

Kolejnym krokiem będzie poszatkowanie reszty składników i przygotowanie sosu. Obie papryki, ogórka i cebulę kroimy w niewielką kostkę, szynkę i ser zaś w kostkę 1x1cm. Koperek drobno siekamy i razem z resztą składników i kalafiorem przekładamy do miski. Aby przygotować prosty sos majonezowy mieszamy ze sobą jogurt naturalny z majonezem. Doprawiamy go solą i sporą ilością pieprzu cytrynowego. Wszystko zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę odstawiamy do lodówki dla przegryzienia się smaków.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Sałatka kalafiorowa”

  1. Jak ja lubię proste przepisy, z których wychodzą smaczne dania 🙂 A tu chrupiący kalafior jest dodatkowo zaskoczeniem. Jak cena kalafiora spadnie, będę ją robił zdecydowanie częściej.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *