Sałatka śledziowa z burakami

Ta sałatka śledziowa z burakami jest moim „must have” o tej porze roku. Robię ją od lat i zarówno moja rodzina jak i znajomi dobrze ją znają. Rewelacyjnie sprawdzi się na karnawałowych przyjęciach w gronie przyjaciół.

Samo danie jest inną wersją śledzi pod pierzynką. Wszystkie składniki są ze sobą dokładnie wymieszane. Najlepiej smakuje podana na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki się przegryzą. Do tego wszystkiego sałatka ma piękny kolor dzięki czemu cudownie wygląda na stole.

Składniki:

  • 300g gotowanych buraków
  • 250g gotowanych ziemniaków
  • 200g filetów śledziowych w oleju
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 150g ogórków kiszonych
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/4 cytryny
  • 1/2 pęczku koperku
  • sól
  • pieprz

Buraki, ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę wielkości ok. 1x1cm. Filety śledziowe odsączamy dokładnie z oleju i również kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski.

Cebulę drobno siekamy i dokładamy do reszty składników. Białą fasolę odlewamy z zalewy i umieszczamy w misce. W tym momencie pozostało nam tylko przygotować sos do naszej sałatki śledziowej z burakami. W tym celu w miseczce mieszamy majonez z poszatkowanym koperkiem i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.

Na koniec wszystkie składniki mieszamy dokładnie z sosem majonezowym i odstawiamy sałatkę do lodówki przynajmniej na kilka godzin aby wszystkie smaki dokładnie się przegryzły.

Sałatka śledziowa z burakami jest gotowa, swoich gości możemy dodatkowo zaskoczyć podając ją na kromeczkach z pumperniklu lub innego ciemnego pieczywa. Najlepiej wyciąć je przy pomocy różnych form do ciastek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *