Wypróbuj ten przepis na spaghetti aglio e olio. Wykorzystuje proste składniki, gotuje się w 30 minut i jest absolutnie pyszny.
Spaghetti aglio e olio oznacza „spaghetti z czosnkiem i oliwą”. Tradycyjne danie zawiera niewiele więcej niż te składniki. Może być zwieńczone natką pietruszki lub szczyptą płatków czerwonej papryki.
Jeśli masz w kuchni makaron, czosnek i oliwę z oliwek, spróbuj tego dania jeszcze dziś wieczorem! Zapewniam, że będziesz wracać do tego przepisu raz za razem.
Składniki:
- 400g spaghetti
- 125ml oliwy z oliwek
- 10 ząbków czosnku
- 3 łyżki siekanej natki pietruszki
- 1 łyżka mielonego pieprzu kolorowego
- sól
- parmezan
Makaron spaghetti gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlewamy do kubka 150ml wody z makaronu, który później wykorzystamy do przygotowania sosu.
Czosnek drobno siekamy. W garnku lub na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej czosnek. Smażymy do zrumienienia przez ok. 3-4min. Uważamy aby czosnek się nie przypalił.
Kiedy czosnek będzie gotowy dokładamy ugotowany makaron, wlewamy wodę oraz wsypujemy pieprz i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy jeszcze przez krótką chwilę. Zdejmujemy z gazu. Doprawiamy do smaku solą.
Gotowe spaghetti aglio e olio przekładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem. Najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.
Smacznego!
Jakie to proste do przygotowania! A jakie smaczne! Kolejny udany przepis dla kucharza amatora 🙂