Śródziemnomorska sałatka z orzo

Ta śródziemnomorska sałatka z orzo jest trochę grecka, trochę włoska i pod każdym względem pyszna.

Szybki przepis na sałatkę. Pełną orzeźwiających i śródziemnomorskich smaków. Podawana z aromatycznym cytrynowym sosem.

Wypełniona jest pikantnymi oliwkami, suszonymi pomidorami, świeżą papryką i ziołami. Idealna do przygotowania z wyprzedzeniem i serwowania jako obfity dodatek do obiadu lub kolacji.

Składniki:

  • 200g makaronu orzo
  • 250g czerwonej papryki
  • 70g czerwonej cebuli
  • 2x 80g zielonych i czarnych oliwek bez pestek
  • 100g suszonych pomidorów
  • 1/2 pęczku natki pietruszki i koperku
  • 2 garści liści bazylii
  • 100ml soku z cytryny (2 szt.)
  • 125ml oliwy z oliwek
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Na wstępie gotujemy orzo wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy makaron i odstawiamy do przestygnięcia. Kiedy ostygnie przekładamy go do miski.

Następnie kroimy warzywa i zioła. Paprykę, cebulę i suszone pomidory w kostkę, oliwki w plastry, zioła drobno siekamy. Przekładamy wszystko do makaronu orzo.

Na koniec przygotowujemy cytrynowy sos. Do miski lub słoiczka wlewamy oliwę z oliwek oraz sok z cytryny. Dokładamy przeciśnięty ząbek czosnku i wsypujemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy, sos bardzo szybko emulguje i robi się gęsty oraz intensywnie żółty.

Gotowy sos wlewamy do miski z resztą składników. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Ze względu na oliwki lewej uważać z solą i solić bardzo delikatnie.

Nasza śródziemnomorska sałatka z orzo jest gotowa. Cudownie pachnie i zachęca do zjedzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *