Stek z tuńczyka z puree ziemniaczanym i szparagami z palonym masłem

Idealny stek z tuńczyka jest przypieczony z zewnątrz i cudownie różowy w środku. Zdrowy, szybki, pyszny i co najważniejsze prosty w przygotowaniu. Zapewnia również oszałamiającą prezentację na talerzu.

W nowym przepisie przedstawię pomysł na szybki obiad. Składający się ze steku z tuńczyka, chrupkich szparagów, aksamitnego puree ziemniaczanego z dodatkiem parmezanu. To wszystko wykończone sosem z palonego masła, który nadaje daniu przyjemnego orzechowego posmaku.

Stek z tuńczyka jest bardzo zdrową alternatywą dla steku wołowego czy kotleta schabowego. Równie bogaty w smaku, dzięki czemu nie wymaga zbyt dużej ilości dodatków.

Składniki:

  • 2 steki z tuńczyka (ok. 200g każdy)
  • 1kg ziemniaków
  • pęczek zielonych szparagów
  • 150g masła
  • 50g tartego parmezanu
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • 2 ćwiartki cytryny
  • oliwa z oliwek
  • łyżka cukru

Przygotowanie dania zaczynamy od przygotowania ziemniaków do gotowania. Resztę składników potrawy przygotujemy w trakcie ich gotowania.

Ziemniaki obieramy i umieszczamy w garnku z zimną, osoloną wodą. Wrzucamy gałązki rozmarynu i gotujemy ziemniaki do miękkości. Kiedy się ugotują usuwamy rozmaryn i dodajemy 50g zimnego masła w mniejszych kawałkach oraz tarty parmezan. Rozdrabniamy całość tłuczkiem do ziemniaków po chwili zmieniając na łyżkę lub kulę do ucierania maku. Mieszamy całość do uzyskania jednolitego i gładkiego puree.

Szparagi zielone myjemy pod zimną wodą aby wypłukać z nich ewentualną ziemię i piasek. Uważamy aby podczas mycia nie oderwać główek. Jeżeli korzystamy ze szparagów na początku sezonu (maj) nie musimy się martwić o zdrewniałe końcówki. Jednak pod koniec sezonu szparagi mogą mieć od dołu twarde, bardziej białe końce. Wystarczy je odciąć w miejscu gdzie zaczyna się ich zielony kolor.

Umyte szparagi krótko gotujemy we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i łyżki cukru. Gotujemy je 3-4min, w zależności od ich grubości. Po ugotowaniu przekładamy do sitka i delikatnie przelewamy zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Dzięki temu zachowamy ich chrupkość oraz piękny zielony kolor.

Do przygotowania palonego masła będziemy potrzebować rondelka oraz 100g masła. Rondelek stawiamy na małym ogniu i umieszczamy w nim masło pokrojone w 4 mniejsze kawałki. Rozpuszczamy je od czasu do czasu mieszając rondelkiem nie łyżką. Gotujemy masło do uzyskania brązowego koloru i wyczuwalnego orzechowego zapachu. Trwa to ok. 10min. Po tym czasie przelewamy masło do miseczki aby zakończyć proces gotowania.

Steki z tuńczyka myjemy pod zimną wodą i dokładnie osuszamy za pomocą ręcznika. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem cytrynowym. Polewamy odrobiną oliwy z oliwek i wmasowujemy w stek przyprawy. Rozgrzewamy mocno patelnię bez dodatku tłuszczu. Wrzucamy na nią stek z tuńczyka, najlepiej smażyć każdy osobno.

Idealny stek z tuńczyka jest różowy w środku, a wiec średnio wysmażony. Aby uzyskać ten efekt smażymy każdy kawałek ryby po 2 min z każdej strony. Jeżeli jednak preferujecie wysmażoną rybę wtedy wystarczy po 4 min z każdej strony.

Wszystkie składniki dania gotowe. Aksamitne puree, chrupkie szparagi, mięsisty tuńczyk. Całość polane sosem z palonego masła i skropione sokiem z cytryny.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Stek z tuńczyka z puree ziemniaczanym i szparagami z palonym masłem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *