Tarta podwójnie jabłkowa to idealny jesienny deser. Dla mnie jesienne owoce to przede wszystkim śliwki, gruszki i oczywiście jabłka. W tym okresie jem jabłka w każdych ilościach. Stąd też powstał przepis na tą tarte.
Ale dlaczego podwójnie jabłkowa, zapytacie? Po pierwsze wierzch tarty wyłożony jest kruchymi i soczystymi jabłkami. Po drugie tarta jest wypełniona kremem budyniowym o smaku jabłkowo- cynamonowym. Kiedy tylko zobaczyłem w sklepie budyń o tak niecodziennym smaku, wiedziałem że muszę coś z niego zrobić.
Mam nadzieję, że zasmakujecie w niej tak samo jak ja.
Składniki:
- 230g ciasta francuskiego (okrągłe o śr. 30cm)
- 1 op. budyniu jabłkowo- cynamonowego
- 4 jabłka (u mnie Ligol)
- 400ml śmietanki 30%
- 6 łyżek cukru białego
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- masło
Nastawiamy piekarnik na 200°. Formę na tarte (użyłem ceramicznej o śr. 25cm) smarujemy masłem i wykładamy ciastem francuskim. Nadmiar ciasta usuwamy, a spód nakłuwamy widelcem. Odstawiamy formę z ciastem do lodówki aby się schłodziło.
Kolejnym krokiem będzie przygotowanie jabłek którymi wyłożymy wierzch tarty. Umyte jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy jabłka w plastry po czym przekładamy je do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Dzięki temu zachowają ładny kolor. Wstawiamy do lodówki.
Aby przygotować krem budyniowy musimy zagotować 200ml śmietanki z dodatkiem 4 łyżek cukru. Nim się zagotuje, w innym naczyniu rozrabiamy budyń w pozostałych 200ml śmietanki. Budyń musi się dokładnie rozpuścić aby nie powstały grudki w kremie.
Kiedy już nasza śmietanka z cukrem się zagotuje wlewamy do niej rozrobiony budyń. Mieszamy cały czas aż krem zgęstnieje. Trwa to krótką chwilę. Krem gotowy.
Wyjmujemy formę z ciastem z lodówki i przekładamy na nią krem budyniowy i dokładnie go rozprowadzamy. Na wierzchu układamy plastry jabłka wedle własnego uznania. Ja układałem w rozety od zew. ku środkowi, zmieniając kierunek ułożenia w każdej linii.
Kiedy już ułożymy jabłka, posypujemy je cukrem cynamonowym. Pozostałe 2 łyżki cukru mieszamy z łyżeczką cynamonu i taką mieszanką oprószamy tarte.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do piekarnika na ok. 35min. Gdyby wierzch za bardzo się rumienił można go przykryć folią. Po tym czasie wyciągamy tarte i odstawiamy do ostygnięcia.
Tarta podwójnie jabłkowa gotowa. Liczę, że również Wy się w niej rozsmakujecie.
Smacznego!
Zdjęcie robi wrażenie 🙂 Pewnie smak tarty też 😉