Torcik makowo-kawowy

Torcik makowo-kawowy to świąteczne ciasto, które przyniesie radość naszym zmysłom. Nie odmawiajmy sobie kawałka- właśnie teraz jest najlepsza pora na łakomstwo.

Mówi się, że mak symbolizuje obfitość, a jego zjedzenie w trakcie Wigilii przyniesie gospodarstwu dostatek. Dlatego nie może go zabraknąć na stole. Ja zamiast tradycyjnego makowca postawiłem na torcik pełen maku z aksamitnym ale puszystym kremem kawowym.

Składniki:

  • 120g mąki pszennej
  • 150g cukru białego
  • 200g maku
  • 5 jajek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pom.
  • 125ml wody
  • 2 łyżki cukru białego
  • 3 łyżki whisky
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 36%
  • 40g cukru pudru
  • 50ml mocnego espresso
  • 5g kawy mielonej

W pierwszej kolejności zaczniemy od przygotowania ciasta makowego, które będzie podstawą torciku. Oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy je w osobnych miskach. Do białek dodajemy cukier i ubijamy mikserem na pianę. Następnie dokładamy żółtka, skórkę pomarańczową i mielone migdały. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. W osobnej misce łączymy przesiane mąki, mak i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Całość przelewamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (śr. 22cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 45min do suchego patyczka. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia.

Najlepiej upiec ciasto dzień wcześniej lub kilka godzin przed nałożeniem kremu. Ważne aby ciasto było zimne. Przy pomocy noża ścinamy wierzch i boki ciasta po czym przekrawamy na dwa blaty. Następnym krokiem będzie przygotowanie ponczu do nasączenia blatów. W tym celu mieszamy ze sobą zimną wodę z cukrem i whisky. Obficie namaczamy ciasto.

Kiedy blaty są już nasączone możemy zabrać się za przygotowanie kremu kawowego. W misce umieszczamy mascarpone, śmietankę i cukier puder. Mieszamy mikserem na niskich obrotach na puszystą masę. Teraz łyżka po łyżce dolewamy espresso i wsypujemy kawę mieloną. Robimy to szybko aby jak najkrócej miksować krem. 3/4 kremu nakładamy na dolny blat ciasta i dokładnie po nim rozprowadzamy. Przykrywamy drugim i całość smarujemy pozostałością kremu.

Torcik makowo-kawowy jest gotowy. Możemy je udekorować obsypując kakao i wiórkami kokosowymi. Rewelacyjnie będą także pasować pokruszone kukułki.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *