Tosty jeżynowo- brzoskwiniowe

Lubię dania słodkie i słone zarazem i takie właśnie są te tosty. Delikatna słodycz i chrupkość od brzoskwiń, roztopiony ser, słodkie i lekko cierpkie jeżyny, wędzona szynka, a wszystko to na idealnie grillowanym pieczywie sprawia, że to danie jest perfekcyjne w smaku.

Dzięki soczystym owocom, szynce i trzem rodzajom kremowego sera, tym tostom jeżynowo- brzoskwiniowym nie można się oprzeć. Przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans, co oznacza, że ​​jest to idealny przepis na szybką kolację.

Składniki:

  • 4 kromki ulubionego pieczywa
  • 1 mała brzoskwinia
  • 80g jeżyn
  • 4 plastry wędzonej szynki
  • 2 łyżki serka koziego
  • 100g tartej mozzarelli i emmentalera (pół na pół)
  • 3 łyżki masła

Dolne kromki pieczywa smarujemy kozim serkiem, układamy na nim po 2 plastry szynki. Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry i rozkładamy równo na szynce. Następnie układamy jeżyny i posypujemy wszystko mieszanką tartych serów. Przykrywamy górną kromką i lekko wszystko dociskamy.

Patelnie rozgrzewamy i roztapiany na niej masło. Przekładamy na nią gotowe kanapki i smażymy na złoto z każdej strony delikatnie przewracając na drugą stronę. Gotowe tosty przekładamy na talerz i przekrawamy na pół.

Tosty jeżynowo- brzoskwiniowe gotowe.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Tosty jeżynowo- brzoskwiniowe”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *