Lubię dania słodkie i słone zarazem i takie właśnie są te tosty. Delikatna słodycz i chrupkość od brzoskwiń, roztopiony ser, słodkie i lekko cierpkie jeżyny, wędzona szynka, a wszystko to na idealnie grillowanym pieczywie sprawia, że to danie jest perfekcyjne w smaku.
Dzięki soczystym owocom, szynce i trzem rodzajom kremowego sera, tym tostom jeżynowo- brzoskwiniowym nie można się oprzeć. Przygotowanie zajmuje zaledwie kwadrans, co oznacza, że jest to idealny przepis na szybką kolację.
Składniki:
- 4 kromki ulubionego pieczywa
- 1 mała brzoskwinia
- 80g jeżyn
- 4 plastry wędzonej szynki
- 2 łyżki serka koziego
- 100g tartej mozzarelli i emmentalera (pół na pół)
- 3 łyżki masła
Dolne kromki pieczywa smarujemy kozim serkiem, układamy na nim po 2 plastry szynki. Brzoskwinie kroimy w cienkie plastry i rozkładamy równo na szynce. Następnie układamy jeżyny i posypujemy wszystko mieszanką tartych serów. Przykrywamy górną kromką i lekko wszystko dociskamy.
Patelnie rozgrzewamy i roztapiany na niej masło. Przekładamy na nią gotowe kanapki i smażymy na złoto z każdej strony delikatnie przewracając na drugą stronę. Gotowe tosty przekładamy na talerz i przekrawamy na pół.
Tosty jeżynowo- brzoskwiniowe gotowe.
Smacznego!
Mniamniuśne zapewne 😁😋😄