Tosty z jajkiem w koszulce

Tosty z jajkiem w koszulce kiedyś kojarzyły się z renomowanymi lokalami. Teraz jednak się to zmienia. Jajka w koszulce na toście lub jajka po benedyktyńsku są podstawową propozycją w hotelach czy też śniadaniowym menu w restauracjach.

Dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać jak łatwo można przygotować jajka w koszulce na śniadanie i poczuć się we własnej sypialni jak w *** hotelu.

Tosty są pełne smaku i tekstur. Chrupki bekon, maślane avocado, kremowe żółtko i słodko-ostry smak sosu musztardowego.

Składniki:

  • 2 kromki ulubionego pieczywa
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • 1/2 avocado
  • 2 jajka
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ocet
  • sól

Zaczniemy od przygotowania chrupkiego bekonu. Nastawiamy piekarnik na 200°, kiedy się nagrzeje wkładamy do niego boczek ułożony na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 15min, w połowie czasu przekładając na drugą stronę. Po tym czasie przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.

W czasie pieczenia bekonu przygotujemy sos musztardowy. W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem i odrobiną oliwy z oliwek do całkowitego połączenia się składników. Ilość oliwy zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać. W moim przypadku było to około jednej łyżeczki. Odstawiamy na bok.

Kiedy bekon się piecze, a sos już gotowy, przygotowujemy się do zrobienia jajek w koszulce. W większym garnku zagotowujemy wodę (ok. 2/3 objętości garnka) z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki octu. Doprowadzamy wodę do wrzenia i wtedy zmniejszamy ogień aby woda delikatnie się gotowała. Rozbijamy jajko do miseczki. Za pomocą łyżki mieszamy wodę tak aby powstał wir i w jego środek wlewamy jajko. Powinno się od razu ścinać. Zostawiamy jajko w gotującej się wodzie przez 2.5min po czym wyciągamy za pomocą cedzaka i odkładamy na talerz. Powtarzamy wszystko jeszcze raz z drugim jajkiem.

Teraz nie pozostaje nam nic innego jak usmażyć tosty. Rozpuszczamy na patelni masło i smażymy kromki chleba do zrumienienia z każdej strony. Przekładamy na talerz. Z avocado usuwamy skórę i kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny.

Na tostach kładziemy po 2 plastry bekonu, kilka kawałków avocado, na samej górze jajko w koszulce. Całość polewamy sosem musztardowym.

Pyszne śniadanie gotowe.

Smacznego!

Jeden komentarz do “Tosty z jajkiem w koszulce”

  1. Cudo! To co uwielbiam! Wysmażony boczek, sos musztardowy i przede wszystkim jajka z płynnym żółtkiem. Mogę jeść w nieskończoność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *