Tosty z jajkiem w koszulce kiedyś kojarzyły się z renomowanymi lokalami. Teraz jednak się to zmienia. Jajka w koszulce na toście lub jajka po benedyktyńsku są podstawową propozycją w hotelach czy też śniadaniowym menu w restauracjach.
Dzisiejszym przepisem chciałbym Wam pokazać jak łatwo można przygotować jajka w koszulce na śniadanie i poczuć się we własnej sypialni jak w *** hotelu.
Tosty są pełne smaku i tekstur. Chrupki bekon, maślane avocado, kremowe żółtko i słodko-ostry smak sosu musztardowego.
Składniki:
- 2 kromki ulubionego pieczywa
- 4 plastry boczku wędzonego
- 1/2 avocado
- 2 jajka
- 3 łyżki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- ocet
- sól
Zaczniemy od przygotowania chrupkiego bekonu. Nastawiamy piekarnik na 200°, kiedy się nagrzeje wkładamy do niego boczek ułożony na papierze do pieczenia. Pieczemy przez 15min, w połowie czasu przekładając na drugą stronę. Po tym czasie przekładamy na ręcznik papierowy i zostawiamy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
W czasie pieczenia bekonu przygotujemy sos musztardowy. W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem i odrobiną oliwy z oliwek do całkowitego połączenia się składników. Ilość oliwy zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać. W moim przypadku było to około jednej łyżeczki. Odstawiamy na bok.
Kiedy bekon się piecze, a sos już gotowy, przygotowujemy się do zrobienia jajek w koszulce. W większym garnku zagotowujemy wodę (ok. 2/3 objętości garnka) z dodatkiem łyżeczki soli i łyżki octu. Doprowadzamy wodę do wrzenia i wtedy zmniejszamy ogień aby woda delikatnie się gotowała. Rozbijamy jajko do miseczki. Za pomocą łyżki mieszamy wodę tak aby powstał wir i w jego środek wlewamy jajko. Powinno się od razu ścinać. Zostawiamy jajko w gotującej się wodzie przez 2.5min po czym wyciągamy za pomocą cedzaka i odkładamy na talerz. Powtarzamy wszystko jeszcze raz z drugim jajkiem.
Teraz nie pozostaje nam nic innego jak usmażyć tosty. Rozpuszczamy na patelni masło i smażymy kromki chleba do zrumienienia z każdej strony. Przekładamy na talerz. Z avocado usuwamy skórę i kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny.
Na tostach kładziemy po 2 plastry bekonu, kilka kawałków avocado, na samej górze jajko w koszulce. Całość polewamy sosem musztardowym.
Pyszne śniadanie gotowe.
Smacznego!
Cudo! To co uwielbiam! Wysmażony boczek, sos musztardowy i przede wszystkim jajka z płynnym żółtkiem. Mogę jeść w nieskończoność.