Tsoureki to grecki chleb świąteczny, który Grecy wypiekają podczas Wielkanocy. Wyrabia się go ze słodkiego ciasta drożdżowego do którego wciska się barwione jajka wielkanocne. Tradycyjnie są to jajka w kolorze czerwonym symbolizujące krew i mękę Chrystusa.
Ciasto na tsoureki jest również doprawiane skórką pomarańczową i przyprawami takimi jak anyż, kardamon czy goździki. Chlebek jest bardzo puszysty i przypomina chałkę pełną smaku i aromatu. Tsoureki często jest wręczany jako prezent wielkanocny dla rodziny i przyjaciół.
Składniki:
- 800g mąki pszennej typ 550 (650g + 150g)
- 250ml mleka
- 7g drożdży instant
- 120g drobnego cukru (90g + 30g)
- 50g roztopionego masła
- sok i tarta skórka z 1 pomarańczy
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 3 jajka (2+1)
- 2 pomalowane jajka
- sól
Przygotowanie tsoureki zaczynamy od zrobienia zaczynu drożdżowego. W tym celu podgrzewamy mleko aby było ciepłe ale nie gorące ponieważ zabije to drożdże. W misce łączymy ze sobą 150g mąki, drożdże instant i 30g cukru. Wlewamy mleko i dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn już wyrósł możemy zabrać się za przygotowanie ciasta na chlebek. Do dużej miski przesiewamy pozostałą mąkę (650g), dodajemy cukier, skórkę pomarańczową i przyprawę korzenną oraz szczyptę soli. Mieszamy i robimy w środku dołek. W dołek wbijamy 2 całe jajka, wlewamy sok pomarańczowy, roztopione masło i nasz zaczyn. Wszystko dokładnie mieszamy po czym przekładamy ciasto na blat i podsypując odrobiną mąki wyrabiamy ciasto ręcznie, aż będzie elastyczne i odchodziło od rąk. Gotowe ciasto ponownie przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h.
Nasze ciasto odpoczęło i powiększyło swoją objętość. Teraz wyjmujemy je z miski i dzielimy na trzy równe kawałki. Z każdego formujemy wałek długości 50cm. Następnie z 3 wałków zaplatamy warkocz i formujemy okrągły chlebek łącząc ze sobą dwa końce. Wtapiamy w ciasto 2 pomalowane jajka. Najlepiej malować jajka naturalną metodą, np. w łupinach cebuli. Ja użyłem gotowych barwników i niestety w trakcie pieczenia puściły kolor. Tsoureki wraz z pisankami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15min.
Kiedy tsoureki odpoczywa ostatni raz przed upieczeniem nastawiamy piekarnik na 180°. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy chlebek rozkłóconym jajkiem. Tsoureki pieczemy 35-40min do suchego patyczka. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Z mojego przepisu możemy przygotować jeden duży chlebek lub dwa mniejsze. W przypadku dwóch mniejszych ciasto dzielimy na sześć wałków po 25cm i zaplatamy dwa warkocze.
Smacznego!