Rewelacyjne burrito w nietypowej odsłonie bo czysto wegetariańskiej bez dodatku mięsa. Zastąpimy je masą fasolową, swoją fakturą przypomina mięso. Do tego wszystkiego tortilla posmarowana aksamitnym i mocno cytrusowym guacamole. Świeże warzywa, ciągnący się ser i sos czosnkowy. Świetny pomysł na gorącą kolację lub spotkanie ze znajomymi przy piwie lub margaricie!
Składniki:
- 6 tortilli pszennych (średniej wielkości, ok. 23cm)
- 2 mocno dojrzałe avocado
- puszka czerwonej fasoli
- limonka
- 100g tartego żółtego sera
- mix sałat
- 1,5 czerwonej cebuli
- 2 pomidory
- 2 łyżki majonezu
- łyżka jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- papryczka chili
- łyżeczka czerwonej papryki wędzonej
- łyżka koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz cytrynowy
Zaczynamy od sosu, w miseczce mieszamy ze sobą majonez i jogurt naturalny. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Odstawiamy do lodówki dla lepszego przegryzienia się smaków. główkę cebuli kroimy w plastry, pomidora w półplastry. Odstawiamy na bok.
Do przygotowania masy fasolowej potrzebujemy puszki czerwonej fasoli. Odlewamy zalewę i przelewamy wodą na sitku. Przekładamy do miski i za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków rozdrabniamy fasolę. Nie za drobno żeby fakturą przypominało mięso. Pół główki cebuli drobno siekamy i smażymy na oleju roślinnym. Dodajemy koncentrat pomidorowy, pół papryczki chili pokrojonej w drobne paseczki, pestki usuwamy. Doprawiamy solą i papryką wędzoną. Wszystko razem smażymy przez kilka minut. Masa fasolowa gotowa.
Guacamole robimy przed samym zwijaniem buritto ponieważ avocado szybko się utlenia i traci swój zielony kolor. Avocado dzielimy na pół, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ. Przekładamy do miski i dodajemy sok z połowy limonki. Ugniatamy avocado widelcem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym.
Teraz będziemy składać nasze buritto. Tortillę smarujemy na całej powierzchni guacamole. Mniej więcej na środku placka kładziemy sałątę, na niej pomidora i cebulę. Później masę fasolową, jest plastyczna więc możemy ukształtować ładny pasek szerokości innych dodatków. Smarujemy sosem czosnkowym i posypujemy serem. Boki składamy do środka i zwijamy buritto stroną równoległą do farszu. Gotowe buritto przekładamy na suchą, dobrze rozgrzaną patelnie i rumienimy prze chwilę z każdej strony. Najlepiej wygląda przyrumieniona na patelni grillowej.
Buritto gotowe i czeka na zjedzenie. Podajemy z sosem czosnkowym i ćwiartką limonki.
Smacznego!
Moi znajomi, wegetarianie byli bardzo mile zaskoczeni, gdy podałem im burrito według tego przepisu 🙂 Będą je teraz robić sami. Dzięki za super przepis!