Croissanty to francuski klasyk śniadaniowy, podawany z konfiturą, owocami, miodem i poranną kawą. Ja postanowiłem przedstawić go trochę w innej wersji, nadal śniadaniowej ale wytrawnej. Jest to ciekawy pomysł na urozmaicenie swojego śniadania. Świeże warzywa, soczysta szynka, rozpływający się ser i na dopełnienie wszystkiego sos miodowo- musztardowy.
Składniki:
- 2 croissanty maślane, bez dodatków
- ogórek szklarniowy
- pęczek rzodkiewki
- camembert (klasyczny lub z dodatkami, wedle uznania)
- 6 plastrów dużej szynki wieprzowej
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
- oliwa z oliwek
- masło
Zaczynamy od przygotowania sosu miodowo- musztardowego. W miseczce mieszamy musztardę francuską z miodem i odrobiną oliwy z oliwek do całkowitego połączenia się składników. Ilość oliwy zależy od tego jaką gęstość sosu chcemy uzyskać. W moim przypadku było to około jednej łyżeczki. Do sosu wybrałem musztardę francuską ze względu na wyczuwalne ziarenka gorczycy. Jej chrupkość dodaje ciekawej tekstury sosowi.
Przekrajamy croissanty w poprzek ale nie do końca aby łatwiej nam było przykryć „kanapkę” wierzchnią stroną rogalika. Smarujemy masłem, nakładamy po 3 plastry szynki na sztukę. Następnie ogórka w plastrach, rzodkiewkę i plastry camemberta. Polewamy całość gotowym sosem. Zamykamy croissanta, et voilà śniadanie gotowe.
Smacznego!
Jakie to dobre. I jak szybko można to zrobić. I można być totalnym amatorem ?