Zapiekane roladki z cukinii

Roladki z cukinii z serkiem mascarpone, szynką, suszonymi pomidorami oraz marchewką. Są łatwe do zrobienia, piękne dla oka i pyszne w smaku! Powstają przez rozsmarowanie niesamowicie śmietankowego mascarpone na chrupkich, cienko pokrojonych plastrach cukinii. Całość zapieczona pod mozzarellą, która cudownie się ciągnie podczas jedzenia.


Wypróbuj przepis na te roladki z cukinii na lekki letni posiłek, który pokochasz Ty i cała Twoja rodzina. Można je jeść zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

  • 800g cukinii
  • 250g serka mascarpone
  • 100g tartego sera mozzarella
  • 1 marchewka
  • 25 plastrów ulubionej szynki
  • 15 suszonych pomidorów w zalewie
  • jajko
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • łyżeczka soku z cytryny
  • olej roślinny

Nastawiamy piekarnik na 200°. Zagotowujemy około 1l wody z dodatkiem soli. Przygotowanie roladek z cukinii zaczynamy od wycięcia cienkich pasków cukinii. Najlepiej jest to zrobić przy pomocy szerokiej obieraczki do warzyw. Wykrawamy plastry wzdłuż całej długości cukinii. Plastry przekładamy do durszlaka i zalewamy je wcześniej zagotowaną i osoloną wodą. Zostawiamy na około 2min po czym osuszamy plastry i odstawiamy na bok.

Serek mascarpone przekładamy do miski, dodajemy całe jajko oraz drobno poszatkowaną natkę pietruszki. Miksujemy wszystko ze sobą przy pomocy miksera. Mascarpone jest gęste przez co ciężko byłoby połączyć ze sobą wszystko w gładką masę za pomocą łyżki. Całość doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem cytrynowy i łyżeczką soku z cytryny. Odstawiamy do lodówki.

Naszą szynkę kroimy w plastry mniej więcej na szerokość plastrów cukinii. Pomidory suszone na mniejsze kawałki, ja kroiłem w ćwiartki. Naszą marchewkę obieramy i kroimy w dość cienkie słupki, również na szerokość plastrów cukinii.

Naszą formę na tarte smarujemy odrobiną oleju roślinnego. Każdy plaster cukinii smarujemy kremem z serka mascarpone i kładziemy na nim plaster szynki. Przy jednym z końców plastra kładziemy kawałek suszonego pomidora i dwa słupki marchewki. Całość zwijamy w rulonik i układamy w formie. Najlepiej zacząć od zewnątrz i układać do środka. W sumie powinno wyjść około 50 roladek. Użyłem formy o śr. 25cm.

Kiedy już wyłożymy całość formy roladkami, wstawiamy ją do wcześniej nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20min. Po tym czasie posypujemy wierzch tartą mozzarellą i pieczemy jeszcze przez kolejne 5min. Kiedy już ser się ładnie rozpuści wyjmujemy roladki i odstawiamy na kilka min do przestygnięcia.

Roladki z cukinii gotowe. Życzę udanego gotowania i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *