Zupa pomidorowa z kładzionymi kluskami

Kiedy myślę o moich ulubionych daniach z dzieciństwa to myślę o makaronie z białym serem oraz właśnie o pomidorówce. Na ogół robiona w poniedziałki na bazie rosołu z niedzieli z dodatkiem koncentratu pomidorowego i śmietany. Poniedziałki nie są miłe, koniec weekendu, powrót do pracy czy szkoły. Ale ja się cieszyłem bo wiedziałem, że po powrocie do domu czeka na mnie zupa pomidorowa.

Przepis na zupę pomidorową który dziś prezentuję jest inspirowany moją Mamą. To właśnie ona gotowała ją w taki sposób. Na bulionie ze skrzydełek, pełna pomidorów, kwaskowata, podawana z kładzionymi kluskami oraz mięsem ze skrzydełek kurczaka. Mam nadzieję, że pokochacie tę zupę tak jak ja.

Składniki:

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1/2 pora
  • 1/4 selera
  • 1/2 cebuli
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 pęczku natki pietruszki
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz kolorowy cały
  • czosnek niedźwiedzi
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 100g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50ml wody

W garnku umieszczamy opłukane skrzydełka, włoszczyznę, przekrojone na pół ząbki czosnku, 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu kolorowego. Opaloną na palniku cebulę. Natkę pietruszki związujemy nitką i wkładamy do garnka. Dzięki temu będzie ją łatwiej później wyciągnąć. Zalewamy wszystko zimną wodą do poziomu składników. Po zagotowaniu wody dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy bulion około godziny na małym ogniu, co jakiś czas zbierając z wierzchu zbierające się białko.

Po upływie godziny wyciągamy warzywa oraz mięso z bulionu. Dodajemy krojone pomidory wraz z sokiem, 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Gotujemy jeszcze przez około 30min. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do zupy możemy również dodać pokrojoną w plastry marchewkę z gotowania bulionu.

Aby przygotować kluski kładzione mieszamy w misce mąkę, jajko, pół łyżeczki soli oraz 50ml wody. Łączymy składniki do uzyskania jednolitej ale kleistej masy. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Przed gotowaniem klusek zmniejszamy ogień aby nie gotowała się zbyt mocno. Zanurzamy łyżkę we wrzątku i taką nabieramy masę. Około 1/2 łyżki. Wrzucamy do wrzątku. Ze względu na konsystencję ciasta kluski mogą na początku się przyklejać do dna ale po przemieszaniu wody łyżką, odkleją się. Gotujemy kluski około 2min. Wyławiamy cedzakiem.

Zupa i kluski kładzione gotowe. Zupę pomidorową można także podawać z mięsem ze skrzydełek kurczaka.

Smacznego!

2 komentarze do “Zupa pomidorowa z kładzionymi kluskami”

  1. Niech zwykła pomidorowa się schowa. Watro poświęcić na przygotowanie kilka minut więcej dla niesamowitego efektu. Smak – mistrzostwo świata.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *